Önéletrajzot írnál?De azt sem tudod, hogy kezdj hozzá?Mindenhol csak azt hallod, hogy legyen profi az önéletrajz, legyen tökéletes, de ennyiben ki is merül a tanácsadás!Oldalamon számos tanácsot, illetve mintát találsz az önéletrajz megírásához!Jó munkát és sok sikert kívánok!

2009. november 25., szerda

Kényes részek az önéletrajzban

Az önéletrajz írásának kezdete egyáltalán nem nehéz, személyes adatok stb....ezen nincs mit változtatni, nincs mit szépíteni, nincs mit titkolni ez van és kész.
A többi részt azonban lehet egy picit kozmetikázni, persze csakis az igazat írjuk, de azt lehet keményen és kicsit szolidabban is.Nekünk az a cél, hogy minél megnyerőbb legyen, ezért a kényes pontokat kicsit kozmetikázzuk!

Sok embernél előfordul, hogy a szép szakmai múltjában egyszercsak van egy lyuk, néhány hónap, akár fél év is lehet...na ezzel mit csináljunk, hiszen feltűnő és mindenkinek az lesz az első kérdése, hogy miért???Könnyen megoldható...csak éveket adjunk meg az önéletrajzban....pl 2006-2007 dolgoztam akárhol és 2007-2008 máshol....nos ebből nem látszik az hogy mondjuk februártól szeptemberig otthon csüscültünk állást keresve:)

Ha van gyermeked, de úgy érzed ez hátrány jelente, akkor ne írd bele az önéletrajzba, hiszen ez nem kötelező!!!!Viszont ha az interjún rákérdeznek, akkor meg kell mondanod, nem hazudhatsz!

Nagyon sokáig dolgoztál egyetlen munkahelyen?Örülj neki!Ez csak a javadra válhat, ebből is látszik, hogy nem vagy csapodár típus emellett valószínűleg jó munkaerő is vagy!

A nyelvismeret is kardinális pont az önéletrajzban!Mindig arról beszéljünk, írjunk amennyit tudunk!Nem a papír számít hanem az ami abban a pillanatban a fejben van!Tehát ha alapfokú vizsgánk van, de középszinten beszélünk akkor ezt hangsúlyozzuk!Sajnos ez visszafelé is igaz, ha papírunk van, de tudásunk csökkent az évek során, akkor ezt el kell mondanunk, mert az interjún ezt pillanatok alatt kiderítik!

Ha valahonnan kirúgtak a próbaidő alatt ne dicsekedj vele!Néhány hónap ide vagy oda nem számít...mintha nem is lett volna.

2009. november 16., hétfő

Profi önéletrajz készítése - útmutató

Arra a kérdésre, hogy miért is írunk önéletrajzot, szerintem kapásból te is tudnál legalább 5 választ!Valószínűleg a legfontosabb cél nincs az 5 lehetőség között!Az elsődleges cél az önéletrajz megírásakor, hogy bejussunk egy állásinterjúra!Semmi más ne lebegjen a szemünk előtt csak ez!Önéletrajz = belépő az állásinterjúra!És ezentúl minden betűt ennek fényében vessünk papírra!!!!

Biztosan emlékszem még arra a blogbejegyzésemre, amelyben arról írtam, hogy sok helyen el sem olvassák az önéletrajzokat, hanem egy szűrőszoftver átfut rajtuk és amelyekben nincsen meg az elvárt kulcsszavak már megy is a kukába olvasás nélkül!Hát ne bízzunk a véletlenre semmit!Írd meg az önéletrajzod, úgy hogy ezek a kulcszsavak benne legyenek!Gondolkozz el melyik állásra is jelentkezté és gondold át, melyek lehetnek a kulcsszavak és ennek megfelelően fogalmazd meg önéletrajzodat!

Az önéletrajz jelen esetben nem egy fontos dokumentum, hanem a reklámkampányod legfontosabb eleme!Próbáld meg magad a lehető legjobb fényben feltüntetni, de minden esetben csak őszintén!!!Ehhez jó jön egy profi fotós által készített fénykép, hiszen óhatatlanül is ezt nézi meg az ember először.

Ne rizsázz, hanem konkrét eredményeket írj!Mit csináltál eddig, ebben milyen sikereket értél el!

Legyen rendezett, könnyen áttekinthető!Ha regényt írsz garantáltan senki nem fogja elolvasni!Úgyis a tapasztalokat, gyakorlatot, esetleg iskolákat nézik meg!


Lényeg : sablont követhetsz de a lényeg, hogy téged mutasson be az önéletrajz!Egyedül téged!!!!És a legjobb formádat!!!!

2009. november 2., hétfő

Milyen fotó illik az önéletrajzra

Egy rossz fotóval igen sokat ronthatunk az önéletrajz megjelenésén és ezáltal az önéletrajz hatása is sokat csökken.Sajnos az első benyomás ereje mindig végig fog kísérni minket az álláskeresés során.A statisztikák szerint körülbelül 2 percet foglalkoznak egy önéletrajzzal, de ez nagyon optimista kijelentés!!!!!Az első, amit meglátnak és szemügyre vesznek az a fénykép!, amelynek feltétlenül pozitív beonyomást kell keltenie!!!!Hiába van egy istenien sikerült nyaralós képünk, amin éppen sört iszunk a pálmák árnyékában, most inkább tegyük ezt félre:)A fénykép egy jól sikerült igazolványkép legyen, természetesen jó minóségben és ha egy mód van rá ne legyen régebbi 1,5 évnél.Nagyon figyeljünk oda megfelelő öltözékre és a magabiztos testtartásra!A képen mosolyogj, de ne vigyorgj és semmiképpen se az látszon rajtad, hogy mennyire erőlködsz, hogy egy apró mosolyt eleressz!A legtöbb cég fekete-fehér fotót javasol, mert ez nem olyan mintha divatmagazinba készülne.Az ideális fénykép mérete 6 x 4,5 cm, ezt igyekezzünk betartani.

2009. november 1., vasárnap

Kísérőlevél, kísérőlevél megírása

A kísérőlevél azért kísérőlevél, mert az önéletrajz kísérője!Az önéletrajz jó esetben elárulja ki vagy, persze nem teljesen, hiszen ott van még az állásinterjú is, amelyre azért illik tartogatni még néhány ütős kártyát!
A kísérőlevél egyfajta kapcsolatteremtés, hogy ne a nyers, száraz és személytelen önéletrajzzal találkozzanak először.A kísérőlevél tulajdonképpen arra szolgál, hogy kiemelje mégegyszer azokat a pozitív tulajdonságokat, amelyeket az önéletrajz már tartalmaz.Kezdetnek feltétlenül írd bele, azt hogy melyik cég melyik posztjára pályázol és azt hogy honnan értesültél az állásról.Ezután a mondandódat logikusan építsd fel és fogalmazd meg szép kerek mondatokban.Feltétlenül hangsúlyozd azt, hogy miért vagy alkalmas erre a feladatra!A kísérőlevélből ne írj sablont, úgy mint az önéletrajzból, hanem minden állásajánlatra újat, mert mindenhol más és más képességeket kell jobban hangsúlyozni!Legyen rövid és tömör, követelményei lényegében ugyanazok, mint az önéletrajz esetében.Ne felejtsd ki itt sem a dátumot és az aláírást!
Végül teljes udvariassággal célozz arra, hogy szívesen bemutatkoznál személyesen is!
Itt is a legfontosabb SOHA ne hazudj, füllents vagy ferdíts, mert úgyis kiderül és akkor elástad magad!