Önéletrajzot írnál?De azt sem tudod, hogy kezdj hozzá?Mindenhol csak azt hallod, hogy legyen profi az önéletrajz, legyen tökéletes, de ennyiben ki is merül a tanácsadás!Oldalamon számos tanácsot, illetve mintát találsz az önéletrajz megírásához!Jó munkát és sok sikert kívánok!

2009. november 25., szerda

Kényes részek az önéletrajzban

Az önéletrajz írásának kezdete egyáltalán nem nehéz, személyes adatok stb....ezen nincs mit változtatni, nincs mit szépíteni, nincs mit titkolni ez van és kész.
A többi részt azonban lehet egy picit kozmetikázni, persze csakis az igazat írjuk, de azt lehet keményen és kicsit szolidabban is.Nekünk az a cél, hogy minél megnyerőbb legyen, ezért a kényes pontokat kicsit kozmetikázzuk!

Sok embernél előfordul, hogy a szép szakmai múltjában egyszercsak van egy lyuk, néhány hónap, akár fél év is lehet...na ezzel mit csináljunk, hiszen feltűnő és mindenkinek az lesz az első kérdése, hogy miért???Könnyen megoldható...csak éveket adjunk meg az önéletrajzban....pl 2006-2007 dolgoztam akárhol és 2007-2008 máshol....nos ebből nem látszik az hogy mondjuk februártól szeptemberig otthon csüscültünk állást keresve:)

Ha van gyermeked, de úgy érzed ez hátrány jelente, akkor ne írd bele az önéletrajzba, hiszen ez nem kötelező!!!!Viszont ha az interjún rákérdeznek, akkor meg kell mondanod, nem hazudhatsz!

Nagyon sokáig dolgoztál egyetlen munkahelyen?Örülj neki!Ez csak a javadra válhat, ebből is látszik, hogy nem vagy csapodár típus emellett valószínűleg jó munkaerő is vagy!

A nyelvismeret is kardinális pont az önéletrajzban!Mindig arról beszéljünk, írjunk amennyit tudunk!Nem a papír számít hanem az ami abban a pillanatban a fejben van!Tehát ha alapfokú vizsgánk van, de középszinten beszélünk akkor ezt hangsúlyozzuk!Sajnos ez visszafelé is igaz, ha papírunk van, de tudásunk csökkent az évek során, akkor ezt el kell mondanunk, mert az interjún ezt pillanatok alatt kiderítik!

Ha valahonnan kirúgtak a próbaidő alatt ne dicsekedj vele!Néhány hónap ide vagy oda nem számít...mintha nem is lett volna.

1 megjegyzés:

andracs írta...

Teljesen egyetértek a bejegyzéseddel! Lehet, engedélyezett, szabad kozmetikázni az önéletrajzokkal és aki nem így tesz az lehetőségeket szalaszt el.
És valóban a lyukakat úgy lehet elkerülni, mitn ahogy Te felvázoltad. :)

Üdv, András
http://www.oneletrajz-minta.com